Sengevædning: Sådan styrker du dit barns selvværd

Sengevædning kan påvirke dit barn og medføre lavt selvværd. De fleste børn vokser fra det med tiden, men der er flere ting, du kan gøre for at hjælpe dit barn, mens det står på. Få inspiration til, hvordan du styrker dit barns selvværd her.

Sengevædning - bedre selvværd for dit barn

Tisser dit barn i sengen, kan det hurtigt komme til at føle sig mindre værd, skamme sig og måske isolere sig ved at undgå at sove hos kammerater eller bedsteforældre. Ofte står barnet med en følelse af, at det er det eneste barn i hele verden, der nogle gange vågner op i en våd seng.  Men det er det bestemt ikke.

Derfor gælder det som forælder om at vise dit barn, at sengevædning er helt normalt og en naturlig del af det at vokse op. Her får du de bedste råd til, hvordan du kan styrke din lille sengevæders selvværd. Især, så det ikke påvirker barnet mere end højst nødvendigt.

Tip! Red dit barns seng med to lagner med et engangstisselagen imellem. Er uheldet ude, kan det øverste lag nemt trækkes af, og dit barn kan hurtigt sove videre.

Sådan hjælper du bedst dit barn

1.

Husk dit barn på, at det går over

På et tidspunkt holder dit barn op med at tisse i sengen. De mest almindelige årsager er, at barnets blære endnu ikke er fuldt udviklet, eller at barnet ikke producerer anti-diuretisk hormon, som nedsætter urinproduktionen om natten. I takt med at barnets krop udvikler sig, modner blæren og hormonproduktionen sig også. Ved 15-årsalderen er de fleste helt ovre det.

Hvis du selv eller din partner var sengevæder som barn, kan det også hjælpe at minde dit barn om, at mor eller far havde det samme problem og voksede fra det.

2.

Tal åbent om det

Det er en lettelse for dit barn, hvis du taler om sengevædning på samme måde som tandbørstning, cykling eller andet i dit barns hverdag.

Lyt til dit barn, og vær forstående over for dets bekymringer. Viser du dit barn, at du forstår, hvad det går igennem, hjælper du det af med følelsen af skyld og usikkerhed. Vær også altid optimistisk, da din tillid og tro på, at det går over, vil smitte af på dit barn.

3.

Fortæl dit barn, at det ikke er alene

Du kan berolige dit barn med, at der er mange andre børn, der også tisser i sengen om natten. I en typisk 0. klasse er der tre-fem sengevædere. Selvom det ikke er noget, børnene taler højt om, er der mange, der har det på samme måde. Faktisk har næsten hvert femte barn på mellem fire og 15 år prøvet det i en kortere eller længere periode.

4.

Vis tydeligt, at du ikke er vred

Selv om du nogle dage godt kan blive frustreret over at stå med vådt sengetøj og nattøj endnu en gang, er det vigtigt, at du aldrig kommer til at skælde dit barn ud. Det kan gøre situationen værre, hvis dit barn fornemmer, at du er vred. For så vil det føle sig forkert og måske begynde at skjule for dig, at det tisser i sengen. Forsøg i stedet at være så optimistisk som muligt

Husk! Tisser dit barn i sengen, er en snak med jeres egen læge altid et godt sted at begynde, så I sammen kan finde ud af, hvordan I bedst hjælper dit barn.
5.

Gør det lettere for dit barn

Indtil dit barn er vokset helt fra sengevædning, kan du gøre situationen lettere med nogle faste rutiner inden sengetid. Det kan for eksempel være at undgå at drikke den sidste times tid, at huske et sidste toiletbesøg og at hoppe i et par DryNites natunderbukser, så barnet holder sig tør og godt tilpas hele natten.

Derefter kan I læse en historie, synge en godnatsang og hyggesnakke om dagen, der er gået. Lave hyggelige ting, der handler om alt andet end sengevædning.

6.

Ros og beløn dit barn

Fortæl dit barn, at det er sejt, at det husker at tisse lige inden sengetid, eller ros det for, at det hjælper med at skifte det våde sengetøj, hvis uheldet har været ude. Du kan også bruge belønning i form af for eksempel små klistermærker. Husk, at belønne handlingen i stedet for resultatet, for der kan være langt mellem de tørre nætter i starten.

Prøv DryNites gratis

drynites.dk kan du bestille en gratis prøve på DryNites natunderbukser, der kan være med til at øge selvtilliden hos dit barn.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto