5 enkle råd: Sådan shopper du bæredygtigt

Vi danskere er glade for at købe, og det får produktionsindustrien til at fremstille mere, der tærer på miljøet. Du ved, du skal gå efter miljømærkerne, men der er mere du kan gøre på indkøbsturen.

Som menneske kan du ikke undgå at bruge af klodens ressourcer, når du handler ind til dagligdagen. (Med mindre du flytter ud på en mark og bliver komplet selvforsynende) Der er dog små ting, du kan gøre, inden du svinger dankortet, som kan være med til, at moder jord ser med lidt mildere øjne på dig.

1.

Vær vågen på indkøb

Mange dagligvareforretninger har specielle hylder eller montrer til varer, hvis holdbarhedsdato snart udløber. Du kan med fordel købe disse varer, da de ellers bliver smidt ud. Særlig forbrænding af plast fra for eksempel emballage udleder meget CO2 – hvert kilo plastik udleder nemlig to kg CO2. Kan du ikke nå at spise varen, så kan du i de fleste tilfælde fryse den ned.

2.

Lop og byt

Skraldemændene i Danmark keder sig ikke, for vi har EU-rekorden i at smide skrald ud. Vi smider hele 802 kilo skrald ud per dansker om året, og forbrænding af skrald udleder store mængder CO2.  I stedet for at smide en brugt kommode, børnenes aflagte legoklodser eller din gamle cykel ud, så sælg det videre.Der findes et hav af salgsgrupper på Facebook, ligesom du kan sælge på eksempelvis Den Blå Avis, Trendsales og børneting i appen Reshopper. Når du sælger i stedet for at smide ud, sparer du miljøet for en masse produktionsomkostninger til nye varer, du sparer kloden for CO2 og tjener endda selv penge på det. Prøv også byttemarkeder, hvor du bytter dine egne medbragte ting for ting, som andre ikke længere har brug for.

3.

Genbrugstøj er in

Hvert år bliver knap 45.000 tons tøj smidt ud i Danmark, og det er et kæmpe spild af ressourcer. Heldigvis har genbrugstøj fået et nyt image, og det er blevet mere og mere in at købe tøj i den lokale genbrugsbutik. Prøv derfor noget (gammelt) nyt, og besøg din lokale genbrugstøjbutik, og gør et unikt fund. Har du selv tøj i skabet, som du ikke bruger, så tag det gerne med, og aflever det i butikken. Hvis du gerne vil se, hvor fedt genbrugstøj kan se ud, så udgiver Røde Kors-modemagasinet Stil, hvor alle outfit er sammensat af tøj, der er afleveret til genbrug.

4.

Lav dine egne produkter

Du kan ret nemt bruge varer, du alligevel har i køkkenet til din kropsplejerutine og på den måde spare kloden for produktion af plast til emballage af cremer og makeup, ligesom du undgår nogle af de skadelige stoffer, der er i visse produkter. Rørsukker og kaffegrums kan blive til en ansigts- og kropsscrub, olier kan fungere som makeupfjerner, og en gang kokosolie kan gøre underværker for tørt og slidt hår.

Læs også: Sådan bliver du bæredygtig i din husholdning

 

5.

Økologi i prøverummet

Akkurat som med økologiske grøntsager er det også muligt at købe økologisk tøj, som består af tekstiler, der er dyrket og forarbejdet uden brug af sprøjtemidler og kemikalier. Produktionen af et enkelt par ikke-økologiske bukser kræver cirka 3.500 liter vand – eller hvad der svarer til 75 brusebade, og det tærer på miljøet i produktionslandene. Økologisk tøj kræver langt mindre vand, da det ikke er nødvendigt at skylle tekstilerne lige så meget, fordi de ikke indeholder kemikalier og giftstoffer.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto