9 klare regler for dit barns skærmtid

Skærmene er en del af familiepakken, men hvordan får vi bedre vaner med dem? Charlotte Højlund, mor til syv, giver sine ni bud.

Skærmtid

Se dog op fra skærmen, barn! Sådan hvæser mange af os, når vi synes, vores børn lever foran fjernsynet, bag computeren eller begravet i iPad og iPhones. Forfatter og journalist Charlotte Højlund, giver dig her sine ni bud på, hvordan du tager kontrol over dine børns skærmtid.

1.

Indfør faste regler

Alting med børn bliver lettere, når der er veldefinerede spilleregler, som alle kender. Børnenes (og de voksnes) skærmtid har i særlig grad brug for at blive reguleret, ellers trækker den alt for nemt ud. Vi voksne kender det jo godt. Vi skal jo bare lige redigere et enkelt billede til Instagram eller tjekke vores venners status på Facebook, og pludselig er der gået flere timer. Sådan er det også for børnene. Tiden bag skærmen er ikke nødvendigvis dårlig. Børn kan for eksempel lære en masse engelsk af at spille computerspil, men den går fra alle de andre ting, som også er vigtige i et børneliv. Derfor er det godt med faste regler og rutiner. De kan altid ændres, i takt med at barnet bliver ældre og får nye behov – både socialt og i forbindelse med skolen.

2.

Start dagen uden skærme

Morgenen er for mange familier et tidspunkt, hvor der skal foregå en masse praktiske ting, mens alle er trætte, og tiden er knap. Der skal spises morgenmad, tages tøj på, børstes tænder, smøres madpakker og findes gymnastiktøj frem. Smider du iPad og fjernsyn ind i ligningen, bliver det ofte endnu sværere at komme ud ad døren. Netop fordi et barn “… liiige skal se denne her færdig” og et andet “eeendelig har nået level 12”. Så indfør en morgenrutine uden skærme, det giver en bedre start på dagen. Selv om børnene måske vil plage om morgenskærmtid i starten, kan de fleste børn godt lide, at rutinen er den samme hver dag.

Læs også: En måned på budget. En familie skærer ned.

3.

Klar pligterne først

Mange børn har lyst til at smide sig i sofaen med lidt skærm, når de kommer trætte hjem fra skole om eftermiddagen. Det har mange voksne også! Problemet for både børn og voksne er, at når de (vi!) først får skærmen frem, forsvinder tiden bogstavelig talt mellem hænderne. Og så står familien med konflikten senere, når der skal ryddes op, tømmes opvaskemaskine og vaskes tøj. Hvis reglen er, at pligterne altid skal klares, før der er skærm til alle, er der tredobbelt gevinst: Pligterne bliver klaret, konflikterne bliver færre, og skærmtiden begrænses.

4.

Indfør, at man skal spørge om lov til skærm

Det lyder måske voldsomt, at dine børn skal spørge, hver eneste gang de lige vil tjekke Facebook eller se lidt DR Ultra. Men hvis du som forælder vil holde hånd i hanke med, hvor meget tid dine børn bruger på at stene fjernsyn eller bekæmpe skærmskabte monstre, er det altså vejen frem. At skulle spørge om lov giver samtidig dine børn en mulighed for at reflektere over, om de egentlig har lyst til at spille, eller om de bare griber til skærmen, fordi de keder sig lidt. Samtidig giver det dig chancen for at sige nej, hvis pligterne ikke er blevet gjort, eller hvis du synes, der er gået skærm i den på den uhensigtsmæssige måde.

5.

Læg skærmene væk, når I spiser

Vi kender det alle sammen: En hyggelig samtale til en middag eller en fest går i totalt i stå, fordi nogen lige skal google et eller andet spørgsmål, som er opstået (“hvem var det nu, der spillede Brendas mor i ‘Beverly Hills 90210’?”). Straks ryger alles iPhones op af lommen, og øjenkontakt og nærvær går fløjten. Sådan er det også i familien, og det er ærgerligt, fordi aftensmaden ofte er det eneste måltid, hvor vi reelt er sammen og kan få talt om, hvordan dagen har været. Derfor er det en god idé at indføre, at telefoner og andre skærme er no go ved aftensmaden. Så kan I altid efter aftensmaden google, hvor broccolien egentlig kommer fra.

6.

Indfør kun-én-skærm-ad-gangen-princip

Vores børn er muligvis eksperter i at multitaske, fordi de kan have fjernsyn, musik, iPad og iPhone kørende samtidig. Og det er en evne, de også muligvis får brug for fremover. Men det er også vigtigt, at de kan koncentrere sig og fordybe sig i én ting ad gangen. Derfor kan det være en god idé at indføre en regel om kun én skærm ad gangen. “Vil du spille iPad? Fint, så slukker vi fjernsynet. Kommer der noget godt på Ultra? Væk med telefonen.” Og så videre. Det tvinger dit barn til at tage stilling til, hvad han egentlig har lyst til, og træner ham i at være der, hvor han er.

7.

Lav faste afbræk

Skærm er skønt, men tiden forsvinder nemt foran den, og alt det, børnene også har brug for. Luft og motion, for eksempel, er i fare for ikke at blive nået. Faste regler som for eksempel ‘en times skærm, en times udeleg’ er en god hjælp til børnene. Du vil måske skulle lægge øre til brok, når dine børn skal forlade skærmen midt i et spil for at gå ud og lege, men du vil garanteret også opleve, at børnene bliver opslugte af legen udenfor. Især hvis du sørger for, at der er noget at lave. En havetrampolin (hvis du har råd og plads til sådan en) leverer for eksempel mange timers sjov og sund leg og er en lige så stor børnemagnet som en iPad. En god legeplads eller blot en fodbold er faktisk lige så godt!

8.

Søg inspiration fra andre forældre

Uanset hvilke skærmregler du indfører, skal du være klar til, at der kan opstå konflikter. Skærmene er en stor og vigtig del af dine børns liv, også den sociale del af det, og de vil sandsynligvis kæmpe for retten til at bruge dem så meget som muligt. I den kamp er alle argumenter gode at have. Et vægtigt argument er “sådan er det også hjemme hos …”. Så søg al den inspiration til skærmregler, du kan, fra andre forældre. På den måde får du både gode idéer og masser af ammunition.

Læs også: Sådan får du bedsterne på banen

9.

Walk the walk

Det gode, gamle “børn gør, som vi gør, ikke som vi siger” er ikke helt uddateret. Alle regler er ganske enkelt ligegyldige, hvis vi ikke selv overholder dem. Når vi lige skal tjekke en mail inden aftensmaden eller hele tiden skæver til opdateringer på Facebook, mens vi skal hjælpe vores børn med lektierne, så blåstempler vi den opførsel. Og så kan vi ikke forvente, at vores børn skal opføre sig anderledes. Så, se lige op fra skærmen, mor og far!

Om Charlotte Højlund

Bor i København og har syv børn i alderen 4 – 21 år. Hun er udover at være mor, også journalist, foredragsholder og familieekspert. Charlotte er også forfatter til bogen ‘Moar – sådan får du din hvilepuls i hverdagen’. Find mere information om bogen lige her.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto