ATJUUUU!

Et nys er kroppens eget rensesystem, som starter med partikler i næsen og ender i en lufteksplosion med op til 65 kilometer i timen.

Kvinde med sweater og ørevarmere - forkølelse- Nyser

Et nys er kroppens måde at nulstille systemet og komme af med indåndede bakterier og fremmedlegemer, lidt ligesom når du trykker Ctrl-Alt-Delete på din computer. Sensorerne i næsen og bihulerne sender signal til de små fimrehår, cilierne, om at de skal sætte sig i bevægelse og fjerne de generende partikler.

Du har et ryatæppe i næsen

Hvis du kigger på cilierne gennem et mikroskop, ligner de et ryatæppe i bevægelse, som er klar til at lede de potentielt skadelige emner ud af lungerne og op til næsen, hvor de udskilles. For at smøre cilierne producerer du dagligt en liter slim, hvoraf du sluger det meste. Bakterierne kan derfor også ryge med slimen gennem spiserøret og ned i mavesækken, hvor mavesyren gør kål på dem.

Den fotiske lysrefleks

Det er ikke kun bakterier, der kan få dig til at nyse. For en ud af fire personer kan kraftigt lys fremprovokere et nys – også kaldet den fotiske lysrefleks. Når lyset rammer dine øjne, trækker pupillerne sig sammen, men for nogle mennesker bliver den refleks forvekslet med nyserefleksen, og de kommer til at nyse. Forskernes forklaring er, at kroppen kommer til at blande signalerne sammen i det autonome nervesystem, hvor alle signalerne samles. Hvis du er en af dem, der nyser, når solen står højest, kan du skyde skylden på dine forældre, da fotisk lysrefleks er arveligt.

Du dør heldigvis ikke

Der er flere myter omkring nys, men i virkeligheden er eksplosionen af snot og bakterier godt for dig og dit system. Dine øjne kan ikke trille ud af hovedet, hvis du nyser med åbne øjne, og du får heller ikke hjertestop, som nogle af myterne lyder. Det er dog ikke helt forkert at sammenligne et nys med et hjertestop, da hjertets funktion faktisk ophører i et kort øjeblik, hvor det ikke pumper blod rundt i kroppen, men det er heldigvis ikke farligt.

Et nys kan briste blodkar

Hvis du er en af de få personer, der har svage blodkar i hovedet, kan et nys forårsage et bristet blodkar. Det er også helt ufarligt, og hvis dine blodkar i forvejen er svage, vil de også briste ved tungt fysisk arbejde, eller hvis du har hovedet nedad i længere tid.

Læs også: Du smitter andre med dine følelser

Vidste du, at prosit betyder “gid det må gavne” og stammer fra latin? På engelsk siger man “bless you”, tyskerne udbryder “Gesundheit”, franskmændene siger “àÀ tes souhaits”, og spanierne nøjes med det korte ”S“salud”.

Kilder: natgeo.dk, videnskab.dk, dr.dk.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto