“Ej mor, det lagde du bare ik’ på Facebook!”

Er du en af de mange forældre, der lægger billeder af dine børn på de sociale medier, så læs med, når familievejleder Lola Jensen giver sine bud på, hvad du skal overveje, inden billedet når internettet.

Børn på facebook - sociale medier

Din elskede guldklump sidder i vandkanten med bar røv kun iført en plastikspand og en solhat. Du får fanget øjeblikket med mobilens kamera, og fem sekunder senere har du lagt billedet på Facebook og Instagram, så venner og familie kan se, hvor dejligt dit barn er. Billedet er bare ét i rækken af eksempler på utallige børnebilleder, der hver dag bliver uploadet til de sociale medier, og som viser børn der smiler, fjoller, griner, spiser, græder og bader.

Læs også om konsekvenserne ved at sætte digitale fodspor 

Om eksperten

Lola Jensen er familievejleder og rådgiver danskerne om børneopdragelse på “Go’ Morgen Danmark”. Hun har også udgivet bøger og dvd’er om børneopdragelse.

Deling af billeder på sociale medier

Billeder på sociale medier betyder, at familie og venner kan følge med i dit barns liv. Selv hvis I bor langt væk fra hinanden.

“Hvis nogen fra familien flytter til Australien, så er det jo rart at kunne følge med i deres liv, lige som de gerne vil følge med i livet herhjemme,” siger familievejleder Lola Jensen. Hun kan sagtens forstå de mennesker, som deler deres børn med hele verden, og mener, at det da ville være underligt, hvis man ikke har lyst til at dele det.

Jeg deler billeder for at involvere familie og venner, når vi ikke ses så tit. Jeg lægger de billeder op, som jeg selv synes er hyggelige og gode. Jeg er faktisk ikke bange for, at de bliver misbrugt.

– Emma Falck-Rasmussen, 26 år, mor til Magnus på to et halvt år og Laura på tre måneder

Vidste du, at…

alle børn har ret til et privatliv ifølge FN’s Børnekonvention? Det er derfor op til dig som forælder at afgøre, om du beskytter dit barns privatliv, når du lægger billeder på sociale medier.

Dit barns digitale liv

Men det er også en god idé, at du tænker over, om det er et billede, dit barn har lyst til at møde senere i livet. For billederne er til fri afbenyttelse, når de ligger på internettet. Og når billedet først er på de sociale medier, er det næsten umuligt at fjerne igen. Det bliver på den måde en del af barnets digitale liv i mange år frem.

“Måske laver dit barn en dag en projektopgave på studiet, hvor der skal bruges et billede af et barn. Pludselig dukker der billeder op af personen selv og personens egen barndom, så det gælder om at tænke langt som forælder,” siger Lola Jensen.

Jeg synes, det er okay at lægge billeder af mine børn på de sociale medier, men jeg tænker da over, at det skal være nogle anstændige billeder!

– Mikkel Christensen, 30 år, far til Hugo på to år og Karla på fire måneder

Digital mobning

Hun mener også, at det er vigtigt at huske på, at børn desuden lærer, at det er helt i orden at grine af billeder og videoer på internettet. De kan derfor have svært ved at vide, hvornår det upassende at grine af andres billeder.

“Vi har i de sidste 10 år talt stolpe op og stolpe ned om, at børn ikke må mobbe hinanden. Samtidig lægger vi flere og flere billeder på sociale medier, der gør det muligt at mobbe. Det er altså et paradoks,” forklarer Lola Jensen. Hun råder derfor forældre til at tale med deres børn om billeder på internettet – både inden og efter, de er postet.

Spørg om lov

“Det er en god idé at spørge dine børn om lov til at lægge et billede på de sociale medier, hvis de er ældre end seks år,” siger Lola Jensen. Hun begrunder det med, at du på den måde også giver dine børn en god dannelse i at lægge billeder på sociale medier, og samtidig viser du dine børn, at du har respekt for dem.

Jeg har det fint med, at mine forældre lægger billeder op af mig. Jeg vil bare gerne se billederne først. Heldigvis har mine forældre aldrig lagt et billede op, som jeg blev sur over eller ked af.

– Lia Reinholdsson, 14 år

Det skal du overveje, inden du poster billeder
  • Hvordan ville jeg have det, hvis det var et billede af mig?
  • Er det okay, at det ligger på internettet for altid?
  • Gør jeg mit barn til grin?
  • Skal jeg bede mit barn om tilladelse, inden jeg lægger billedet op, hvis mit barn er over seks år?

 

 

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto