“10 procent af alle mænd opfører sig svinsk”

Søren Pind sagde for nylig farvel til politik. Det gør ikke hans betragtninger om livet ringere. Læs med og find ud af, hvad livet har lært ham om parforhold, magt og faderskab.

Søren Pind

Vi tog en snak med Søren Pind kort før han meldte ud, at han med øjeblikkelig varsel ville stoppe som Uddannelses- og forskningsminister. Læs med, og find ud af, hvad livet har lært den tidligere minister.

Kvinder

De er fantastiske. Jorden ville være et frygtelig kedeligt sted uden kvinder, og det ville samtidig være problematisk, for så ville vi jo kun være her i en generation. Jeg kan ikke sige andet end godt om kvinder: De er fascinerende, skønne – og anderledes. Og selv om vi ikke må sige det, er vi forskellige. Kvinder sanser meget mere end mænd og er langt mere socialt intelligente. Vi mænd skal til at indhente det nu, fordi vi heldigvis ikke længere kan overleve på vores fysiske overlegenhed.

#metoo

Bevægelsen er fantastisk. Ja, den er revolutionær og skærer alle mænd over en kam, men den sætter endelig ord på noget, der har været fortiet. Det er ærgerligt, at den ikke rigtig vinder indpas i Danmark. Her kaster vi os mest bare frådende over Peter Aalbæk. Men der er jo magtfulde mænd, som er langt værre.

I alle mine 48 år som mand har jeg vidst, hvem det var, der rendte rundt og lavede sådan noget. Man ved det godt som mand! Jeg har sateme sagt fra nogle gange, for jeg bliver så vred. For 10 procent af alle mænd opfører sig på en måde, som er svinsk, og hvor de misbruger deres magt over for kvinder. Det gør #metoo op med. Og det er ikke kun i filmbranchen, det er også i politik og andre brancher. Så jeg ville ønske, at vi talte mere om det, for de mænd, der gør det, fortjener at få sådan en tur.

Da jeg blev skilt for 10 år siden, endte min skilsmisse som “breaking news” på Ekstra Bladet. Efter den oplevelse er jeg blevet meget privat.

Parforhold

Lise Nørgaard, som jeg har skrevet en bog om, sagde engang til mig, at det vigtigste i et parforhold er at kunne tale med hinanden. Det er jeg meget enig i. Ikke forstået på den måde, at man skal snakke løs. Der må gerne være stilhed, der må bare ikke være tavshed. Kan man som par tale sammen, når det er svært, så kan man alting. Men hvis tavsheden først indfinder sig, bliver alting svært.

Da jeg blev skilt for 10 år siden, endte min skilsmisse som “breaking news” på Ekstra Bladet. Efter den oplevelse er jeg blevet meget privat. Jeg er yderst bevidst om, at inviterer du pressen med til brylluppet, kommer de også til skilsmissen. Så jeg lader simpelthen være med at byde til bal, for så slipper jeg for at få mine nedture udstillet.

Desværre er der en påfugletilstand i politik, som gør, at mange bare snakker og handler meget lidt.

Faderskab

Mange politikere tager deres børn med til premierer, men ikke mig. Kun én gang har jeg gjort det, fordi det faldt sammen med, at det var fastelavn, og så fik min søn et æselhoved på. Mine sønner vil jo vildt gerne med, men jeg løser det ved ikke at fortælle dem det, når det er i min ekskones uger.

I mine uger lægger jeg vægt på at være hjemme, og så tager jeg dem med, hvis jeg skal til eksempelvis statsministeren – ham synes de er sød – men ikke når det er offentligt. Det handler ikke kun om, at de ikke skal ses. Der er også opdragelse i det, fordi jeg mener, at de skal finde deres egen vej. De skal ikke betages af den “glitz”, der er i politik, for det er falsk guld.

Holdninger

Det kræver mod. Jeg kommer ofte i stormvejr – og ofte hos mine egne. Mit eneste udgangspunkt for at være i politik er, at jeg kan gennemføre det, jeg tror på. Hvis det ikke er til stede, har jeg ikke noget argument for at være i politik længere, for holdninger bør være eksistensgrundlaget som politiker. Desværre er der en påfugletilstand i politik, som gør, at mange bare snakker og handler meget lidt.

Magt

Jeg har søgt magten i mange år, men den kan også være belastende. Det var megabarskt at være justitsminister, fordi jeg fik indblik i de mest depraverede sider af menneskeheden, de ondeste, mørkeste sider, de mest sindssyge mennesker. Dem i forvaring. Dem, der planlægger terrorangreb. Isis, som lokkede unge i krig. Men jeg kan alligevel godt lide at sidde i centrum for beslutningerne, og hvor du kan se dem blive til noget. Det giver mening for mig.

Vi skulle bevise, at der var fred, så det var absurd at være pansret til, selv om der var 125 finskytter omkring mig.

At være bange

Jeg tror, at det er godt, at de fleste mennesker ikke ser de ting, jeg har set. I Justitsministeriet arbejder de nat og dag for at beskytte freden, og de gør det godt, og det gør mig tryg.

Selvfølgelig kan jeg blive bange – for det nære, mine børn – men jeg er god til at opretholde det mod, der skal til for at fortsætte, siger folk. Som engang i Afghanistan, hvor jeg nægtede at have hjelm på. Vi skulle bevise, at der var fred, så det var absurd at være pansret til, selv om der var 125 finskytter omkring mig. For mig handler det om at kontrollere frygten, fordi jeg har et ansvar over for andre – også selv om jeg er bange.

Frihed

Det var en af grundene til, at jeg blev politiker, fordi jeg kun står til regnskab over for vælgerne. Jeg har brug for albuerum og skal have plads til at udtrykke, hvad jeg mener, og i politik har jeg personlig frihed til at gøre, hvad der passer mig – selvfølgelig inden for lovens rammer. Det kan jeg dog ikke helt så meget som minister. Der kommer et ekstra lag på, fordi jeg repræsenterer regeringen. Men det har jeg jo valgt, og det gør jeg så i perioder, mens jeg i andre er menig politiker.

Ansvar

Frihed uden ansvar er i virkeligheden ikke så sjovt. Det er ligesom forskellen på at være liberal eller anarkist. Hvad er menneskerettigheder, hvis der ikke er stater, som sikrer, at de bliver overholdt? Jeg kan godt lide at udleve friheden gennem forandring, og det kan du, når du har ansvar.

Som justitsminister fik jeg eksempelvis hævet straffen for voldtægt og blev kåret som en af Danmarks 5. mest magtfulde feminister af Dansk Kvindesamfund for det. Apropos alt det med #metoo, så er det noget, jeg meget stolt over.

Rettelse: I maj udgaven af magasinet LIME, står der, at Søren Pind har modtaget Kvinfos feministpris. Det er en fejl. Søren Pind er i stedet kåret som en af Danmarks 5. mest magtfulde feminister af Dansk Kvindesamfund. Vi beklager.

Blå bog
  • Søren Pind (V), netop afgået Uddannelses- og forskningsminister.
  • Har tidligere været justitsminister, integrationsminister og udviklingsminister i Venstreledede regeringer, og i 1998 blev han teknik- og miljøborgmester i København – i 1998 var han den yngste borgmester nogensinde.
  • Venstres Ungdom udnævnte Pind til frihedsminister, da han var udviklingsminister – en titel, han i den grad identificerede sig med.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto