Sofie Linde: Jeg fik et chok over voksenlivet

Sofie Linde er tilbage på skærmen efter at have fået sin datter Trine. Læs eller genlæs vores interview med den populære tv-vært, som faktisk havde en rigtig svær tid, da hun først startede som tv-vært.

Sofie Linde - interview

Da DR’s succesfulde børneprogram SommerSummarum i 2009 sendte årets første program, var det med to nye værter som frontfigurer: Den 25-årige allerede garvede tv-vært Mikkel Kryger, der tidligere havde slået sine folder på The Voice TV, og så den 19-årige Sofie Linde, der ikke rigtig havde noget på cv’et udover et eksamensbevis fra gymnasiet og et halvt års ophold i London.

Den helt grønne tv-vært klarede dog sin rolle til ug. Med sit karakteristiske store smil og masser af grin charmerede hun sig lige ind i hjerterne på de tusindvis af børn, der enten fulgte med hjemme foran fjernsynet eller som var mødt op på Tiøren i København.

Blå bog

Født 22. september 1989 i Aarhus

Vært på X-Factor og “Sofie Linde Show”

Bor i København sammen med sin mand Joakim Ingversen, deres nyfødte datter Trine og hunden Kim.

Opvokset i Odder med sine forældre og tre yngre søskende

Landede med et brag

Sofie Linde var helt fra start en succes på skærmen, men når kamerarene slukkede, var der knap så meget smil på hendes læber. Hjemme på Pile Allé på Frederiksberg ventede nemlig hver aften intet andet end en tom lejlighed og udsigten til en masse timer, der skulle slås ihjel, inden hun skulle på arbejde igen.

Voksenjob med voksenløn

Hun havde fået et rigtigt voksenjob med voksenløn og rigtige voksne kolleger, men fra den dag, hun mødte op til sin første arbejdsdag i DR, blev hun ramt af en ensomhed, der slog hende helt omkuld. Hun var landet i de voksnes verden med et brag. Og det var langt fra så sjovt, som hun havde regnet med.

Ikke rigtigt voksen

I dag er der ingen ensomhed at spore i Sofie Lindes liv. Faktisk har hun så travlt både i privaten og på arbejdet Danmarks Radio, at hun har svært ved at få døgnets 24 timer til at række til det hele. Ud over X-factor, har hun sit helt eget familie-talkshow ’Sofie Linde Show’, der sendes på DR Ultra. Et program, der har til formål at samle børn og voksne og give dem en bedre forståelse for hinanden.

Der gik præcis en uge, så havde jeg brugt hele min løn på tøj, fordi jeg kedede mig

Paradoksalt nok havde hun selv svært ved helt præcist at finde ud af, hvordan man danner en gangbro mellem barndommen og voksenlivet. For hvilken lejr hører man egentlig til, når man stadig gerne vil feste med vennerne, samtidig med man har haft fast job i mange år og er blevet talkshow-vært?

Fra druktur til skærmen

Den kontrast var især til at tage og føle på, dengang Sofie Linde bogstaveligt talt tog et fly fra den ene yderlighed til den anden. Om onsdagen var hun stadig på druktur i London, og om torsdagen tog hun direkte fra lufthavnen ud i Danmarks Radio, hvor hun havde første arbejdsdag som tv-vært. Den følgende mandag sendte SommerSummarum for første gang, og Sofie Linde var officielt trådt ind i de voksnes verden.

Nu skal du være voksen!

”Der gik præcis en uge, så havde jeg brugt hele min løn på tøj, fordi jeg kedede mig. Og da jeg ringede til min mor, sagde hun bare: Nu er det slut, kassen er lukket. Du skal være voksen nu, og du skal holde øje med din konto. Sørge for at købe ind og komme afsted i ordentlig tid. Der er nogen, der regner med dig,” fortæller Sofie Linde.

Den hårdeste sommer

Men det var ikke kun det, at vasketøjet pludselig ikke vaskede sig selv, og at der ikke var andre til at købe nyt toiletpapir, der overraskede hende ved voksenlivet. Den største omvæltning var, at hun pludselig ikke konstant var omgivet af familien og veninderne hjemme fra Odder. Hun var for første gang i sit liv helt alene.

”Den sommer, er det hårdeste, jeg nogensinde har prøvet. Jeg kendte ingen i København, og alle mine kolleger var 25 og opefter. Jeg var 19 år og havde lige haft en hverdag, hvor man bare festede og havde det sjovt og var ligeglad og lånte penge af forældrene.”

Sociale evner slog ikke til

“Pludselig havde jeg en 37-timers arbejdsuge og kolleger, som jeg ikke kunne relatere til,” fortæller Sofie Linde om sin første tid i København, hvor hun var så ensom, at hun brugte det meste af sin fritid på at gå byen tynd, mens hun satte sig for at lære alle byens gadenavne.

Hele verden drejede sig jo kun om mig, og jeg ville bare i byen

”Jeg købte et turistkort, tog et område af gangen, og så vadede jeg ellers bare frem og tilbage. I weekenden fik jeg nogle gange besøg af nogle veninder, men ellers talte jeg ikke med nogen. Det stod hardcore på i tre uger, men det føltes ved gud som en evighed, for jeg var virkelig ensom. Jeg var virkelig, virkelig ensom,” siger Sofie Linde om dengang, hun også første gang i sit liv oplevede, at hendes sociale evner ikke slog til.

Ville bare i byen

Sofie Linde vidste simpelthen ikke, hvordan hun skulle tale med sine kolleger, der ellers havde et godt sammenhold og holdt masser af sociale arrangementer, når dagens sidste optagelser af SommerSummarum var færdige.

Jeg ringede også til min mor og spurgte: Hvordan er det nu med det der skattefradrag? Har du nogle holdninger til det, jeg lige kan adoptere?

”Jeg syntes, alt det, de snakkede om, var så kedeligt. Det var sådan noget med: ”Nu får vi snart penge tilbage i skat,” og nogle snakkede om, at de var ved at købe en lejlighed. Jeg kunne slet ikke følge med og anede intet om noget af det, der interesserede dem. Jeg så heller ikke nyheder og var sådan lidt ligeglad. Hele verden drejede sig jo kun om mig, og jeg ville bare i byen.

Shhh…

Selv om alle godt vidste, hvor gammel jeg var, så var det som om, jeg var bange for at blive opdaget i kun at være 19,” siger Sofie Linde, der derfor undgik kollegerne og blev væk fra de mange fester og grillaftenener. I stedet holdt hun sig hjemme i lejligheden på Pile Allé, hvor hun hver aften ringede tudende hjem til sin mor og sine veninder.

Det vilde wakeup call

”Det var virkelig et wakeup call. Jeg kan huske, jeg tænkte: Hold da op! Du har bare ikke haft nogen ide om noget som helst! Hvor ER det vildt!” fortæller Sofie Linde.
Ensomheden stilnede dog langsomt af, som månederne gik. Og Sofie Linde fik lige så stille sporet sig ind på, hvordan hun skulle tale med kollegerne.

”Jeg ringede til min mor og spurgte: ”Hvordan er det nu med det der skattefradrag? Har du nogle holdninger til det, jeg lige kan adoptere? Til sidst lærte jeg jo at slappe af i det, men det tog noget tid, og jeg syntes, det var rigtig hårdt,” fortæller Sofie Linde og griner af sin egen usikkerhed overfor de mennesker, der i dag er nogle af hendes tætteste venner.

Ikke bare en midlertidig leg

Indtil for ganske få år siden troede Sofie Linde, hun skulle gå i begge forældrenes fodspor og læse medicin. Tilfældighedernes spil ville dog, at hun endte med at lave børnefjernsyn, og først da hun blev fastansat i DR, forenede hun sig med tanken om, at det, hun laver, er hendes karriere. Og ikke bare en midlertidig leg, indtil voksenlivet kalder, og der skal tages en rigtig uddannelse.

Får aldrig en kandidat i noget fancy

”Jeg har faktisk længe været flov over ikke at have en uddannelse, og jeg ville da ønske, jeg kunne sige, jeg havde en kandidat i et eller andet fancy, men det kan jeg bare ikke. Og det er fair nok. Jeg har valgt at se på det som om, at jeg har lært et håndværk, og at det har været en uddannelse for mig. Jeg har en shitload af erfaring, og så kan jeg en masse tekniske ting,” siger hun.

Rykkede hurtigt op ad voksenstigen

Årene i DR har modnet Sofie Linde, ingen tvivl om det. Faktisk så meget, at hendes jævnaldrende venner, som hun har kendt siden barndommen, indimellem synes, hun er blevet jævnt kedelig, når hun efter en 40-50 timers arbejdsuge ikke orker at gå i byen.

På den måde kan jeg godt mærke, at der har været nogle venskaber, som man har skullet omdefinere. Vi kan bare ikke gøre de samme ting mere

Og hun kan godt mærke, at hun nok er rykket lidt hurtigere op ad voksenstigen end vennerne, når de ringer og spørger, om hun ikke bare kan melde sig syg i morgen, eller om hun vil med på en lang rejse om to uger. På den måde føler Sofie Linde indimellem, at hun har et ben i hver lejr – ét hos de gamle venner, og ét blandt de nye – ældre – venner, som er nået dertil, hvor fester og spontane drukture må vige mere og mere for voksenlivet.

”På den måde kan jeg godt mærke, at der har været nogle venskaber, som man har skullet omdefinere. Vi kan bare ikke gøre de samme ting mere. Jeg slutter nok fred med det på et tidspunkt, men jeg kan godt savne sådan en gin tonic-tirsdag, hvor man lige aftaler at mødes på en cafe om en time,” siger Sofie Linde.

Sofie Linde om….

at være rebelsk teenager: ”Jeg lavede engang huller hele vejen op ad øret og syntes selv, jeg var meget rebelsk, men da jeg så viste det til min mor, var hun sådan: ”Nå nå.” Og så fortalte hun, at man i øvrigt kunne få blomkålsøre af den slags, og så gider man jo ikke.”

at have tid: Jeg synes virkelig, det er svært at få tid til at nå alt det, jeg skal og vil i løbet af 24 timer. Jeg fatter ikke, hvordan bloggere får tid til alt det, de laver! Hvordan helvede når de at løbe og lave en anretning af skyr, inden de tager på arbejde og så løbe igen, inden de tager på kaffedates?

at have en søster, der er 15 år yngre: Det har været så fedt og så vildt at få en lillesøster i så sen en alder, for så værdsætter man det meget mere. At følge hende vokse op har været det mest sindssyge. Hun har jo fået umenneskelige mængder af kærlighed og har aldrig skullet kæmpe for opmærksomhed, så hun er så afbalanceret, sød og rar og god.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto