Stop strøm-tyven: Sådan sparer du på energien

Dit strømforbrug kan hurtigt blive en dyr fornøjelse - især i vinterperioden. Bliv klogere på, hvordan du kan mindske dit forbrug og spare penge på elregningen.

Spar på strøm og energi

Hver gang du tænder for en stikkontakt, belaster du miljøet, for det tapper jordens ressourcer at fremstille strøm. Her er et par sparetips.

1.

I din stue

Sluk al din elektronik som fjernsyn, spillekonsol, printer og router helt om natten. Apparater, der står på standby, bruger nemlig 10 procent strøm. Anskaf dig en elspareskinne, så du med et enkelt tryk kan slukke for alle apparater.

Har du nogensinde tænkt på, at det er mere energirigtigt at streame alle dine yndlingsserier på Netflix direkte via dit tv og ikke via din computer – så sparer du elforbruget til computeren.

Det er en klassiker, men husk kun at have lyset tændt i de rum, hvor du opholder dig. Gør det til en automatreaktion at slukke på kontakten, når du forlader et rum.

Der er masser af både energi og penge at spare ved at undersøge, om din lejlighed eller dit hus er velisoleret, for måske fyrer I for gråspurvene. Måske trækker det ind ad vinduer eller døre?

2.

I dit køkken

Brug din brødrister og ikke ovnen, hvis du alligevel bare skal varme noget i fem minutter. Når du først har tændt ovnen, spilder du nemlig al eftervarmen, den genererer, og det kan ikke betale sig for en kort opvarmning.

Du kan spare meget på energien ved at dampe dine grøntsager i stedet for at koge dem i en masse vand. Hvis du vil koge, så husk, at det er fint, hvis vandet kun lige dækker kartoflerne eller gulerødderne.

Tø dit kød op i køleskabet over et døgns tid i stedet for på den halve tid ude på køkkenbordet. Det hjælper faktisk dit køleskab med at køle så meget, at det indimellem kan tage sig en lille kølepause.

Husk i øvrigt, at dit køleskab aldrig behøver at være koldere end fem grader. Det kan være energispild, hvis den står på mindre. Din fryser holder dine madvarer lækre med -18 grader på termostaten.

Vidste du, at et akvarium bruger 235 kWh om året? Til sammenligning bruger en PlayStation 141 kWh, en tyverialarm 174 kWh, en clockradio 87 og en kaffemaskine 69 kWh årligt.

3.

På dit badeværelse

Brug kun hårtørrer, elektrisk tandbørste, glatte- og krøllejern og barbermaskine, hvis det virkelig er nødvendigt. Sammenlagt er de små, nemme maskiner store strømslugere.

Hvis dit badeværelse er oplyst med halogenspots, så skift dem eventuelt ud til LED-spots, der kun bruger en femtedel strøm. Det gælder selvfølgelig i hele dit hjem. De holder i øvrigt virkelig længe.

Måske har du en ventilator på dit badeværelse, som tænder automatisk, når du tænder lyset. Det er smart, men det kan være en god idé at have de to ting separat, så du ikke altid behøver at have ventilatoren tændt, da det er en stor strømsluger. Så sparer du lidt på strømmen.

Hvis du er så heldig at have en håndklædetørrer, så sluk den, når du ikke bruger den. Der er faktisk op mod 1.000 kroner at spare på elregningen om året, hvis du husker at slukke den, når håndklæderne er tørre.

Kildernrgiinfo.dk, dr.dk, sparenergi.dk

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto