8 idiotsikre tips: Sådan holder du liv i dine stueplanter

Lær at læse dine planters signaler, få pasningshjælp fra en app og seks andre enkle, nemme og brugbare tips, der holder dine planter sunde og smukke og gør dig til en tjekket plantepasser.

Stueplanter

Stueplanter i alle former og størrelser med struttende palmer, knejsende monsteraer, ranke strelitziaer, dekorative kaktusser og gudesmukke violinfigner. De senere år har stuebregner og pelargonier måttet vige pladsen i vindueskarm og på stuegulv til fordel for de mere eksotiske stueplanter, der for alvor har fundet vej til danskernes hjem.

Men skal de overleve mere end én sæson og forblive kønne, grønne og Insta-venlige, kræver det, at du ved, hvordan du passer og plejer dem. Her får du 6 nemme tips til at holde liv i tidens hippe stueplanter.

1. Sæt en finger i jorden

Planter er tricky på den måde, at ikke to er ens. Nogle planter har godt af at tørre ud imellem vandingerne, mens det for andre er den sikre død.

Som hovedregel er det sådan, at planter, der står i direkte sollys, skal vandes oftere end planter, der står i indirekte sollys eller skygge. Selvom solen forsvinder om vinteren, skal du fortsat vande en del, fordi varmen fra radiatorer og brændeovn tørrer luften ud.

Det er en kunst i sig selv at vande lige tilpas – hverken for lidt eller for meget. Begge dele har det med at manifestere sig som gule eller brune blade på planten. Overvanding drukner planten og kan få stilk og rødder til at rådne.

Undgå så vidt muligt at sjatvande hele tiden – det bryder de fleste stueplanter sig ikke om. De skal have en ordentlig slurk vand ca. hver 8.-10. dag. Det ældste og bedste trick i bogen er at stikke en finger i jorden og mærke efter. Hvis jorden er tør, kan du roligt fylde vand på, men er den fugtig, så vent nogle dage.

2. Lad apps og planteterrarier klare arbejdet

Er du en af dem, der har talrige stueplanters liv på samvittigheden, fordi du glemmer at vande, så alliér dig med apps som WaterMe eller Waterbot. Du uploader blot et billede af din plante og indstiller, hvor tit appen skal minde dig om at vande, et voilà, hver gang, det er tid til at hive vandkanden frem, får du en påmindelse.

Sidst, men ikke mindst, er et planteterrarie en helt genial måde at holde liv i stueplanterne for dig, der ikke ejer skyggen af grønne fingre – og ikke orker at bøvle med vandforstøver og lecakugler.

Et planteterrarie er et lille mini-økosystem i en lukket glasbeholder, der selv skaber det klima, der skal til for at få planten til at stortrives. Alt, du skal gøre, er at placere planteterrariet i sollys, så den naturlige fotosyntese igangsættes – det gør planten i stand til at ånde, producere ilt og skaber et fugtigt klima inde i selve glasbeholderen.

De store planteterrarier skal kun vandes én gang om året, resten af tiden passer de sig selv. Nemmere bliver det ikke! Terrarierne har en bund af jord, sten og aktivt kul, som holder glasset rent.

3. Læg mærke til planternes signaler

De fleste stueplanter nyder at slikke sol og har brug for masser af dagslys, men der er naturligvis undtagelser. Monstera og fiskebensplante vil for eksempel helst stå i skygge.

Har du indledningsvist fået givet en ny stueplante den forkerte placering, vil du dog hurtigt spotte det. Hjemmets planter forsøger nemlig hele tiden at give os et praj om, hvad de kan lide, hvad de trænger til, og hvad de absolut ikke bryder sig om. Det handler bare om at lære at forstå deres signaler.

Tørre eller slatne blomster og blade kan være tegn på, at potteplanten enten skal rykkes fra solrig vindueskarm til skyggefuld krog eller omvendt. En god tommelfingerregel er, at planter, der blomstrer, bærer frugt eller har brogede blade har brug for mere lys end grønne løvplanter.

Tænk også over, hvilke forhold planten normalt lever under, når du skal finde det helt rigtige spot til den. En kaktus står i bagende sol i ørkenen og kan klare sig med forsvindende lidt vand. Derfor er det oplagt at sætte den i en vindueskarm med fuld sol og vande meget sjældent.

4. Vælg den rigtige potte

Dræning er alfa og omega for dine planters levetid. Gå efter en lerpotte med underskål og hul i bunden, så overskydende vand kan løbe fra. Så undgår du, at rødderne står og sopper i vand, og planten dør. Husk at tømme underskålen en halv times tid efter, du har vandet. Så har planten suget det vand til sig, den har brug for – resten skal hældes fra.

Krukker i ler har den fordel, at fugten kan trænge igennem overfladen, så planterne bedre kan ånde. Lerkrukkens jord holder sig mere fugtig og organisk end den i glaserede potter. Det er også det, der giver lerkrukkerne deres rustikke patina. Lecakugler eller små sten i bunden af potten giver optimale dræningsforhold.

Du kan også vælge at gå med selvvandingspotter, hvor planten selv doserer sit vandoptag, hvis det skal være rigtig nemt. Eva Solo og Ellos har nogle fine varianter.

5. Gød, når planten vokser

Gødning er planternes brændstof, så hvis du vil gøre dig forhåbninger om, at dine planter skal have et langt liv, så er gødning et must. Gødningen skal foregå i plantens vækstsæson, altså når små knopper og spirer skyder frem, og jorden skal være fugtig, når du tilsætter det. En nyligt ompottet plante må først få gødning efter 6-8 uger, og undgå også, at planterne står i fuld sol, når der gødes.

Har du intet gødning på lager, kan du nemt lave din egen. Bland 1 pakke gær med 2,5 liter vand, til det er helt opløst. Vand dine stueplanter med den hjemmelavede gødning – ikke hver gang, men cirka hver tredje uge. Du kan også blande tørret kaffegrums eller knuste æggeskaller i pottemulden; begge dele giver dejlig næring til dine planter.

6. Trim de store stueplanter

Figentræer, palmer og citrustræer har fundet vej til vores stuer, og de skal beskæres en gang om året, så de ikke breder sig for meget.

Nogle træer skal have skåret toppen af, andre blot grene, så træet får facon. Det kan godt gøre lidt ondt i hjertet at klippe nye skud af et forvokset citrustræ, men det giver et flottere og tættere opstammet træ på sigt.

Trim træets lange grene, og klip tørre grene af. Via appen GardenTags kan du få påmindelser, når det er tid til at beskære, gøde og vande dine planter. Appen har en stor encyklopædi, hvor du kan slå alskens slags planter op og finde brugbar info om pasning og pleje. Desuden kan du udveksle tips og erfaringer med andre planteentusiaster og gå på opdagelse i et hav af fascinerede planteuniverser.

7. Sæt planterne i vand, når du rejser på ferie

Det nemmeste og mest effektive råd til at holde live i planterne, når du rejser på ferie, er at få naboen til at svinge vandkanden. Men hvis det ikke er en mulighed, må du ty til hjemmelavede selvvandssystemer eller zinkbaljer.

Fyld en plastflaske med vand, og vend den på hovedet ned i potteplanten, så vil vandet gradvist sive ned i jorden. Bind flasken fast med snor op ad en pind, så den ikke vælter. Du kan også investere i et par store zinkbaljer, som du lader stueplanterne slukke tørsten i. Fyld bunden af baljerne med vand, og lad planterne suge til sig, mens du er bortrejst.

Uanset hvilken model du vælger, er det vigtigt, at alle planter står i halvskygge, indtil du igen er hjemme til at nusse om de grønne humørspredere.

8. Find den perfekte sværhedsgrad

Der kan være stor forskel på, hvilken plante du skal købe alt afhængig af om du er nybegynder i planteuniverset eller om du er planteekspert. Vi giver dig tre bud på planter, du umuligt kan slå ihjel og tre planter, der er passende for den øvede plantenørd.

3 bud på planter til nybegynderen: 

  • Kinesisk pengetræ/pilea – En lille plante med små tallerkenformede blade. God til dig, der er nybegynder i det grønne univers, pilea kræver nemlig minimal pasning.
  • Kaktus – Fås i mange former og størrelser, men fælles for de dekorative ørkenplanter er, at de er ekstremt hårdføre. De kan tåle stærk sol og behøver næsten ingen vand. Arten Opuntia Microdasys tåler sågar at stå ude på altanen eller terrassen.
  • Gummitræ – Et lille træ med rank stamme og store, skinnede blade. Trives i mørke afkroge af hjemmet og dør ikke lige sådan, hvis du glemmer at vande den. Overvanding er et gummitræs største trussel.

3 planter, du skal holde dig fra som plante-novice: 

  • Eukalyptus – Eukalyptusplanten lokker med sine smukke støvgrønne blade, men hold dig langt væk, hvis det kniber med at få vandet tilstrækkeligt. Planten skal konstant stå i fugtig jord, ellers udtørrer den og dør. Et af de første tegn er indtørrede og brune blade.
  • Rosendrue/Medinilla – En meget smuk og særpræget tropisk plante, hvis blomsterstand hænger i koralrøde eller rosa klaser. Rosendruen vil hverken have det for varmt eller for koldt, for vådt eller for tørt. Og så foretrækker den at blive vandet med tempereret regnvand. Tal lige om at være en besværlig snerpe! En plante, der kræver daglig, omhyggelig pasning.
  • Lille Baby/Sophora Prostrata – En lille new zealandsk busk med krogede grene og bittesmå blade, som sætter gule blomster en gang om året. Busken skal have nøjagtigt nok vand – for meget får bladene til at falde af, for lidt udtørrer planten. Lige så besværligt er det, at planten skal gødes ofte.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto