Den dovnes guide til syltning, henkogning og marmelade

Er du en af dem, som synes at syltning, henkogning og hjemmelavet marmelade er sjovt i lige præcis fem minutter? Vi giver dig tips til hurtige og smagfulde metoder til dig, der kan lide at springe over hvor gæret er lavest.

Marmelade

Du kan finde tusindvis af opskrifter online på, hvordan du saltsylter, henkoger eller laver en lækker marmelade. Kunsten er at finde den opskrift der er bedst, nemmest og, i høj grad, også hurtigst. Vi har samlet fem nemme og hurtige opskrifter, der også smager fantastisk. God fornøjelse.

Saltsyltede citroner – på 15 minutter

Saltsyltning af citroner

Saltsyltning er en hurtigt og sjov måde at sylte på. Citroner og lime er perfekte til dette, fordi du netop saltsylter for at fjerne bitterheden i skrællen, så hele frugten kan spises. Og så tager det heller ikke mere end 15 minutter. Saltsyltede citroner er super lækre skåret ud i både, i skriver eller revet ud over din salat, gryderet etc.

Det skal du bruge:

  • 5-6 stk. usprøjtede citroner
  • Salt
  • 10 stk. peberkorn
  • 1 stang kanel

Sådan gør du:

Vask citronerne, skær dem op, i et kryds, så de er næste skåret igennem. Fyld citronerne med salt, og læg dem op i et sylteglas. Tryk citronerne godt sammen, så saften render lidt ud af dem. Tilsæt peber og kanel. Citronerne skal være helt dækkede af saft, så top op med kogende vand, hvis det er nødvendigt. Luk glassene, og stil dem på køl i en måned.

Tip! Saltsyltede citroner i et fint glas er den bedste værtindegave

Den ultra hurtige marmelade (du ikke selv skal lave)

Hindbær marmelade

En hjemmelavet marmelade behøver nødvendigvis ikke at tage lang tid at lave. Du kan jo købe en marmelade og give den dit helt eget personlige præg. Nemmere bliver det ikke!

Det skal du bruge:

  • Et glas hindbærmarmelade
  • Dit yndlingskrydderi: kanel, ingefær, stjerneanis eller mynte passer godt til hindbær

Sådan gør du:

Åben marmeladen og tilsæt din yndlingssmag. Tænk på at holdbarheden bliver forkortet, når du begynder at lege med købemarmeladen. Tilsætter du frisk krydderurter, så skal marmeladen spises med det samme.

Tip! Hvis du tager mærkaten af dit syltetøjsglas og binder en sløjfe, vil alle tro at den er hjemmelavet.

Den eksotiske marmelade – hvor du ikke skal snitte

Marmelade med mango

Er du træt af de traditionelle marmelader med jordbær, hindbær og solbær, så spring ud i en mere eksotisk variant, uden at du skal bruge tid på at tilberede frugten. Hvad med en lækker eksotisk marmelade, som både indeholder mango, ananas og papaya. Mums!

Det skal du bruge:

• 1 pose frossen smoothieblanding (ca. 450 g)– vælg den mest eksotiske
• 250 g sukker
• 1 tsk. melatin
• Atamon

Sådan gør du:

Hæld din smoothieblanding i en gryde sammen med sukker og kog det mørt. Bland melatin med 2 spsk. ekstra sukker og hæld det i gryden. Kog yderligere 2 min. og skum marmeladen af. Skyl et marmeladeglas i atamon og fyld marmeladen på. Luk straks.

Læs også: Sådan sylter du og sparer penge

Hurtige henkogte tomater – der passer sig selv

Henkogte tomater

Der findes forskellige måder at henkoge på. Vi tager den nemme, nemlig den, hvor du bruger ovnen, og henkogningen passer sig selv. Du skal blot bruge henkogningsglas eller sylteglas, som har gummiring og låg som spændes på med et spænde (weck glas). Ideen er, at glassene med indhold varmes op til en temperatur på 80 -100 grader. Luften udvider sig og presses ud gennem lågets gummiring, og når glassene køles ned, opstår der et vakuum, så glasset bliver hermetisk lukket.

Sådan gør du:

Fyld glas op med solmodne tomater (halvér dem ,hvis de er store og pres dem godt sammen). Pak krydderier ned i glassene fx basilikum, oregano eller rosmarin, salt og peber. Hæld olivenolie over (ca. 1 dl olie pr. 1 kg. tomater). Varm glassene op i oven, og lad dem stå og boble til tomaterne har fået en god konsistens. Tag dem ud af ovnen og lad dem afkøle.

Tip! Hvis låget ikke er suget fast, når glasset er kølet ned, så skal glasset varmes op igen.

Syltede rødløg på 5 minutter

Syltede rødløg

Der er ikke noget bedre end syltede rødløg i salater eller i en hjemmelavet burger eller hot dog. Det er hurtigere at lave selv, end at finde en butik, der sælger syltede rødløg på glas.

Det skal du bruge:

  • 1 dl eddike
  • ½ dl. sukker
  • 1 lille rødløg

Sådan gør du:

Skær løget i fine skiver og varm eddike og sukker op i en gryde. Smid løgene i gryden og lad det lige koge op. Hæld løg og lage på et glas og lad det køle ned. Så er løgene klar.

Tip! Du kan tilsætte krydderier som fx dild, peberkorn, kanel eller chili for at pifte den lidt op. Kun fantasien sætter grænser! Prøv også med hyldeblomst eddike.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto