Det skal du vide om tandlægeturisme

Det kan være en dyr oplevelse at få ordnet tænderne i Danmark. Derfor kan det virke tillokkende at søge mod udlandet, hvor det ofte koster en brøkdel af prisen. Men hvad skal du vide, før du sætter dig i en udenlandsk tandlægestol?

tandlæge i udlandet

Mange synes, det er skrækkelig dyrt at gå til tandlæge i Danmark, og derfor vælger en del danskere at søge tandlægehjælp i udlandet. 30.000 danskere ansøger årligt om at få tilskud til tandbehandling med til udlandet, viste en opgørelse fra tænketanken Cepos tidligere i år.

Reelt set er tallet formentlig højere, for det er langtfra alle, der ved, at de kan få det danske tilskud til tandbehandling med på udlandsrejsen. Men før du kaster dig med tænderne først over landegrænsen, gør du klogt i at sætte dig ind i mere end bare behandlingsprisen.

Det skal du være opmærksom på

Vær ikke bange for at stille spørgsmål! Få hele forløbet skitseret. Hvis du ikke har stillet alle spørgsmålene, kan det nemt blive en dyrere tandlægetur, end du havde forestillet dig. Du bør også lave det store regnestykke, når du skal vurdere, om der er penge at spare – ikke bare det, hvor du sætter den danske tandlæges pris op imod den bulgarske.

Gode spørgsmål at stille

  • Kræver det flere besøg hos tandlægen?
  • Skal du til kontrol fire uger senere?
  • Hvad hvis der opstår komplikationer?
  • Hvad bliver prisen for tandlægebesøget inklusive transport, hotel, ophold og tabt arbejdstid?

Læs også, hvordan du kan spare penge på gør-det-selv-rejser 

Tag tandbehandlingstilskuddet med

Hvis det kan svare sig, så husk, at du kan få dit danske tandbehandlingstilskud med dig, så længe du søger behandling i EU. Du skal desuden vide, at der ikke findes nogen kontrol med eller sikkerhed for tandlægekvalitet. Det gælder både i Danmark og i udlandet, men i Danmark har du altid klage- og erstatningsmuligheder.

Fordele ved tandlæge i udlandet

  • Du kan spare cirka en tredjedel af prisen på tandlægeregningen ved at tage til udlandet ifølge tænketanken Cepos.
  • Selvom rejsen også koster noget, kan det alt andet lige være skønnere at slentre gennem gaderne og bo på hotel i Budapest, end det er at lægge pengene i skranken hos den lokale tandlæge.
  • Du kan tage dit danske tilskud til tandbehandling med dig, så længe du er inden for EU.

Ulemper ved tandlæge i udlandet

  • Du mister alle former for klage- og erstatningsmuligheder i det danske klagesystem, når du får lavet tænder i udlandet. Holder du dig inden for Europas grænser, kan du dog søge klagehjælp hos Forbruger Europa, men du skal være opmærksom på, at du hører under det pågældende lands regler. I nogle tilfælde kan det ifølge Tandlægeforeningen betyde, at du står uden dækning, hvis der sker skader eller fejl under behandlingen.
  • Får du brug for at tage tilbage til tandlægen, kræver det både rejse, hotel og fri fra arbejdet. Den udenlandske tandlæge har nemlig ifølge Forbruger Europa ret til at forsøge at fikse problemet.
  • Sproget kan være en udfordring. Selv om du taler og forstår udmærket engelsk, kan det være svært at kommunikere om kroner, broer, tandproteser og smerter.
Om eksperten

Sine Jensen er seniorrådgiver i sundhedspolitik hos Forbrugerrådet Tænk og sidder desuden i Landstandlægenævnet, som behandler klager og anker over afgørelser truffet af regionstandlægenævnene.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto