5 tips: Sådan giver du dit gamle tøj liv med upcycling

Bliv inspireret til at upcycle dit gamle tøj - til glæde for både miljøet og dit dankort!

upcycle dit tøj med knapper

Upcycling er det nye sort – og det er både bæredygtigt OG godt for pengepungen! Det går i al sin enkelthed ud på at give gammelt tøj (eller gamle ting) nyt liv ved at give det en makeover eller bruge materialerne på nye måder.

Det ER nemlig fristende at smide en hullet sweater ud eller aflevere den forvaskede t-shirt til genbrug – og nogle gange leder vi efter en god undskyldning for at fylde klædeskabet op med nyt, flot tøj.

Tøj med personlighed

Når du upcycler dit tøj, sætter du også et personligt præg; noget, man netop ikke finder i butikkerne. De små detaljer er nemlig med til at gøre dit tøj mere personligt, og det er ekstra fedt, at det ser ud, som du vil have det.

Der er en vis blærerøvsfaktor i at kunne sige, at du selv har haft nål og tråd fremme, og du skal nok forberede dig på en masse ros og misundelige blikke. 😉

5 ideer til upcycling

Du kommer rigtig langt med nål og tråd, tekstil-lim og et strygejern, og internettet er et bundløst hul af inspiration til alle typer tøj. Vi har samlet nogle af vores favoritter her:

1.

Søde shorts

Vi kender alle tricket med at forvandle hullede jeans til et par shorts i stedet. I stedet for at klippe stoffet lige over, kan man lave et fint mønster eller sy blonder fast i kanten.

| |
2.

Pep den hvide skjorte op

Har du en hvid skjorte liggende, der aldrig bliver brugt? Så kan du gøre noget så simpelt, som at skifte knapperne – og måske endda få det til at ligne små isvafler? Det kan laves ved enten at sy en brun, vaffelformet trekant under hvert knaphul eller med tekstiltuscher.

|
3.

Pompøs sweater

Har du en gammel (lidt kedelig) sweater liggende, kan du ændre udtrykket fuldstændig ved at sy små pomponer på – du kan enten lave dem selv [link til DIY-pompon-guide] eller købe dig fra det. De kan sys på ærmerne, mavestykket eller måske i et mønster, der passer til årstiden (hint: billig julesweater!).

| |
4.

Skjul hullerne

Små og stole huller i t-shirts, bluser og bukser er drønirriterende, fordi… man går jo ikke rundt i hullet tøj?! Huller er heldigvis endnu en mulighed for at give dit tøj cool detaljer og ekstra personlighed. Super simple broderi-teknikker kan nemlig på smukkeste skjule hullerne, og dit tøj får lov at blive i skabet.

| |
5.

Sy det om

Har du symaskinekørekortet i hus, er der så mange måder, du kan transformere tøj på. Store skjorter kan blive til kjoler og slidte jeans til flotte nederdele. Det er faktisk kun fantasien, der sætter grænserne for omsyning til både store og små.

| | |

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto