Det sker i kroppen, når du tørster

Uden vand dør vi, og derfor bør du lytte til din tørst, selv når den kun hvisker. Men hvad sker der helt præcist i kroppen, når vi er tørstige?

Tørst i kroppen

Vi har alle hørt det før: husk altid at drikke rigeligt med vand! Kroppen har nemlig brug for væske for at fungere optimalt. Det gælder især når sommerens hede banker på og kroppens væsker bliver svedt ud. Derfor er det vigtigt at lytte til din tørst, så du undgår at blive dehydreret og dårlig.

1.

Tørst? Pling! Hjernen går i alarmberedskab

Når tørsten melder sig, sender nogle specifikke neuroner i hjernen besked til kroppen om, at det er på tide at lede efter vand. Og så går kroppen ellers på jagt efter væske. Når du er dehydreret, er der nemlig mangel på vand i blodet, og det kan være farligt.

2.

Du får hjertebanken

Mangel på vand i blodet betyder, at blodet fortykkes, og det bliver hårdere for hjertet at pumpe blodet rundt i kroppen. Derfor kan du opleve hjertebanken og en følelse af, at hjertet slår hurtigere, når du er rigtig tørstig. Bliver du alvorligt dehydreret, kan hjertet overbelastes, og nyrerne får svært ved at rense blodet for     affaldsstoffer.

3.

Det hele svimler

Når tørsten sætter ind, er du faktisk ofte allerede let dehydreret. Forskning viser, at du ikke skal være mere end én procent dehydreret, før det påvirker dit humør, din hukommelse, din koncentrationsevne og din motoriske koordinationsevne.

Kroppen holder på væsken i blodet frem for alt andet, og det betyder, at vores præstationsevne også bliver dårligere, vi tisser mindre, vores hud bliver mere tør, og vi kan få hovedpine og blive svimle.

4.

Hjernen skrumper

Forskning tyder på, at væsken i hjernevævet mindskes ved dehydrering, og at hjernen dermed bliver midlertidigt mindre, mens du har væskemangel. Det påvirker din cellefunktion, men bliver heldigvis genoprettet, når du har den rette væskebalance igen.

5.

SOS fra munden

Når du drikker vand, føler du dig øjeblikkeligt ikke tørstig mere. Det har været svært for videnskaben at forklare, da det tager 15 til 20 minutter, fra du indtager vand, før vandet reelt er ude i blodbanerne.

Men for nylig fandt et hold amerikanske forskere svaret. De neuroner i hjernen, der signalerer tørst, får ikke kun signaler fra blodbanerne, som man hidtil troede. De får også signaler direkte fra mundhulen. Det forklarer også, hvorfor vi kan føle tørst sekunder efter at have spist noget salt, og altså længe inden der reelt er problemer i blodbanerne. Munden sender simpelthen et SOS-signal til hjernen om, at du måske snart lider af væskemangel.

Drik ikke for meget vand!

Det kan faktisk godt være farligt at drikke for meget vand. Drikker du 4-5 liter om dagen, kan du få vandforgiftning, fordi dine nyrer vil miste evnen til at udskille urin fra kroppen. Men to liter vand om dagen er perfekt!

 

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto