Tre ting du kan lave, hvis du er træt af Black Friday

Fredag den 23. november kan du vælge at shoppe løs af de vanvittige tilbud til Black Friday – eller give dankortet en fridag. Få tre ideer til, hvad du kan lave derhjemme i stedet.

Hvad du kan lave på Black Friday

Det er let at blive fristet til at købe nyt, når din kollega kommer på arbejde i et par nye lækre støvler, når du cykler forbi en smuk kjole i butiksvinduet, eller når der lige popper en reklame op for drømmeferien i Thailand på Facebook.

Når alle butikker så frister med udsalg og store besparelser på en og samme dag, kan det være svært ikke at springe med på forbrugsbølgen til Black Friday. Hvis du gerne vil springe ræset over, har vi nederst i artiklen tre ideer til hyggelige (og budgetvenlige) ting, du kan bruge din fredag på i stedet.

Vidste du, at… en lang række brands og butikker, for eksempel Mads Nørgaard, er begyndt at lave anti-kampagner mod Black Friday?

Vi køber mere og mere på Black Friday

Black Friday, der i år finder sted 23. november, har længe været en stor handelsdag i USA. Som så mange andre amerikanske traditioner er den også i stor stil kommet til Danmark.

Vi havde Black Friday i Danmark for første gang i 2013, og siden har dagen hvert år sat nye salgsrekorder. Sidste år købte vi for 2,1 milliarder kroner på denne ene dag.

Men vores forbrug er en kæmpe miljøbelastning. Danmark ligger nummer 18 på listen over lande i verden, der forbruger mest. På verdensplan forbruger vi, som om vi havde 1,7 jordklode til rådighed.

Fejr Buy Nothing Day

Derfor er der brug for, at vi stopper lidt op. Og derfor er Buy Nothing Day (indkøbsfri dag, red.) opstået som et demonstrativt modtræk til forbrugerkulturen.

Canada var det første land, der indførte Buy Nothing Day helt tilbage i 1992, og siden er over 60 andre lande fulgt trop. Formålet er at gøre opmærksom på, hvor afhængige vi moderne mennesker er blevet af et stort forbrug, og samtidig at vise, hvor stort et ansvar der egentlig hviler på os forbrugere, når det handler om at ændre verden.

Giv dig selv en udfordringen, at du melder dig ud af forbrugsræset til Black Friday, ændrer selvfølgelig ikke verden. Men det kan måske få dig til at tænke over dine forbrugsvaner og blive mere bevidst om, hvad der i virkeligheden er vigtigt for dig?

Pris dig lykkelig i oplevelser

For selv om det godt kan føles, som om den der nye kjole er det eneste, der kan gøre dig glad lige nu, viser forskning, at lykkerusen ikke varer ret længe. Glansen går hurtigt af det nyindkøbte, og vi stopper lige så stille med at glæde os over det.

Det, der giver allermest på vores lykkekonto, er faktisk gode oplevelser og gode relationer, for de bliver ved med at gøre en forskel i vores liv.

3 andre ting, du kan lave på Black Friday
  1. Tag ud i naturen
    Skift udsalgshysteriet ud med ro og frisk luft. Tag varmt tøj på, og gå en tur med hele familien. Tag ud i skoven, eller snup bare en hurtig tur i en park tæt på. Nyd, at I har tid til at tale sammen, mærk vinden, der bider i kinderne, og indsnus duften af våd jord og visne blade.
  2. Hyg jer med DIY-julegaver
    Bare fordi du misser Black Friday, behøver du ikke at komme bagud med julegaverne. Find limpistolen frem, og forvandl i stedet nogle af de ting, I har i huset, til fine og personlige julegaver.
  3. Bag en kage
    Oplevelser sammen med dem, du holder af, betyder langt mere end tilfældigt forbrug. Så tag ungerne med i køkkenet, og bag jeres yndlingskage ud fra de ting, I allerede har i skabe og skuffer. Måske ender I med at opfinde en helt ny favorit!

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto