Trine er nøjsomheds-aktivist: “Det er ikke et spareprojekt, men noget, som giver mig frihed”

For seks år siden tog Trine Baadsgaard en beslutning om at skære ned for sit overforbrug. Med benhård prioritering og et kritisk blik på sin netbank har hun fundet 50.000 kroner i budgettet om året (og en hel del frihed).

Trine Baadsgaard om forbrug

En kop to go-kaffe her, en ny bluse der. Ting, som stiller et umiddelbart behov, men langsomt lænser din konto.

Det var den slags klatkøb, som fik Trine Baadsgaard til at tage stilling til sit forbrug. Som selvstændig tjente hun mange penge, men hun brugte også mange penge. Og på den måde følte hun, at hun aldrig havde penge nok.

Her havde de fleste nok skruet op for timerne på jobbet eller ledt efter et mere vellønnet arbejde, men ikke Trine. I stedet gjorde hun faktisk det modsatte og satte i stedet ord på, hvad der gør hende glad:

Tid med hendes børn. God mad. Rejser. En 30-timers arbejdsuge.

Et luksusliv, som mest af alt lyder hamrende dyrt og forbeholdt de særligt økonomisk privilegerede, men som faktisk er inden for rækkevidde for mange mennesker.

Det handler om at prioritere

Langt de fleste danskere kan, ifølge Trine Baadsgaard, få råd til meget mere, end de lige går og tror. Det er et spørgsmål om at prioritere sine penge på en måde, så det giver mening for det liv, man vil leve.

”Det er ret banalt,” siger hun.

”Det var sådan, vi plejede at gøre, før vi oplevede det her velstandsboom og blev så rige. Der smed man ikke mad ud eller købte nye sko, før de gamle trængte til at blive skiftet.”

For Trine handler det ikke om spinke og spare for at få privatøkonomien til at hænge sammen. Det handler heller ikke om nærighed. Det handler om at få råd til de ting, hun helst vil bruge sit liv på.

”Jeg vil meget gerne bruge penge på dem, jeg kan lide. Og jeg betaler gerne regningen på en café eller giver min veninde en tur hos en massør. Det er ikke et spareprojekt, men noget, som giver mig frihed.”

Frihed til at kunne tage på skiferie. Frihed til at kunne være sammen med sine børn. Frihed til at spise godt. Og frihed til at holde velfortjent fri efter en 30-timers arbejdsuge.

Nøjsomheds-aktivist

Til gengæld kan Trine Baadsgaard heller ikke huske, hvornår hun sidst har købt nyt tøj, men forsikrer, at hun ikke lider nogle afsavn, og hun har både hus og bil.

I stedet kalder hun sig for en nøjsomheds-aktivist. Det interesserer hende ikke længere at købe en masse ting eller have et uigennemtænkt forbrug. Hendes forbrug begrænser sig bare til, hvad hun rent faktisk har brug for, og hvad hun gerne vil spare op til.

”De ting, jeg laver med min familie, koster som regel ikke noget. Vi tager også den store tur i Tivoli med det hele, men vi gør det måske kun en gang om året. På den måde bliver det også noget særligt.”

De fleste vil nok mene, at det er dyrt at have børn, men den påstand er Trine Baadsgaard ikke enig i. Tøj og legetøj kan købes brugt eller på udsalg, og hendes børn har fra 12-årsalderen forvaltet deres egen økonomi og sparet op til dyre ting selv.

”Det gør mig tryg, at min datter selv kan styre sin økonomi og finde ud af at spare op til en computer,” siger den stolte mor. Hendes bevidste forbrug har smittet af på børnene, som passer ekstra godt på deres ting.

Mange bække små

Hvis man lever fra måned til måned, kan det være svært at se, hvor stor en forskel små justeringer kan gøre. Især i forhold til de ting, vi forbruger i hverdagen.

”En enlig mor spurgte, om jeg ville hjælpe hende med at gå hendes forbrug igennem Hun arbejdede som freelancer, og kunne ikke finde pengene til at få sparet op til sin pension. Men da jeg kunne se på hendes kontoudtog, at hun købte to kopper kaffe om dagen, blev selv jeg overrasket over, hvor mange penge hun kunne spare på den post.”

Hvis pengene, der blev brugt på kaffe, i stedet blev sat på en pensionsopsparing, kunne hun gå på pension som 67-årig med en million kroner i bankbogen. Og det er jo et beløb, som sætter tingene i perspektiv.

Der findes ikke rigtige eller forkerte måder at bruge sine penge på, understreger Trine Baadsgaard. Men det er nemmere at være motiveret til at spare på nogle udgifter, hvis du ved, hvad de skal gå til i stedet.

God timeløn

At ændre vaner, forbrugsmønstre og prioriteter kan være en stor mundfuld. Det handler om at starte i det små, og for Trine Baadsgaard startede det med et mål om ikke at smide mad ud.

”En almindelig dansk børnefamilie smider mad ud for op mod 10.000 kroner om året, så det er et ret konkret sted at starte,” fortæller hun.

I dag sparer Trine Baadsgaard på den gode side af 50.000 kroner om året i forhold til dengang, hendes forbrug var på det højeste. Pengene er fundet i hendes samlede budget ved både at træffe aktive valg om, hvad hun vil bruge sine penge på, men også i dagligdagens faste udgifter.

”Ved at bruge et par timer på at indhente tilbud fra forskellige forsikringsselskaber, lykkedes det mig at spare 8.000 kroner om året i forsikringspræmie. Det synes jeg er en ret god timeløn,” fremhæver Trine Baadsgaard.

Gå dit forbrug efter i sømmene

Det er nogle af de lettest tjente penge, hvis du sætter lidt tid af til at gå dit forbrug efter i sømmene og finde ud af, hvor der er penge at hente. Selvom du ikke er en oplagt kandidat til Luksusfælden, har du helt sikkert et overforbrug et sted, du sagtens vil kunne skære fra med det samme.

”Man ved godt selv, hvor i ens budget man kan stramme op. Første gang, jeg gik mine abonnementer og tøjndkøb igennem, havde jeg lynhurtigt frigjort 2000-3000 kroner om måneden,” afslører Trine Baadsgaard.

Vil du selv i gang med at finkæmme dit overforbrug? Så læs med her og få Trine Baadsgaards syv bedste råd til, hvordan du finder ekstra penge i husholdningsbudgettet.

Kom i gang: 7 tips til at spare penge

1.

Netbank

Det er ikke et sexet råd, men din netbank er et godt værktøj til at få et hurtigt overblik over, hvad du egentlig bruger penge på. Er der mange småbeløb hist og her? Så er de sandsynligvis et godt sted at starte.

2.

Prioritér

At spare penge kan virke formålsløst, hvis ikke de skal bruges på noget, der er meningsfuldt for dig. Overvej hvilke udgifter, der gør dig glad, og prioritér ud fra det. Det giver også ekstra motivation til ikke at overforbruge, når du ved, at pengene går til en familieferie eller gode oplevelser sammen.

3.

Mad

Rigtig meget madspild kan forebygges ved at planlægge sine indkøb. Alt for mange smider mad ud. Enten fordi de ikke vil have rester eller ikke mener, at der er nok af det hele. Brug i stedet det, der er, og spæd op med det, du har i skabene. Derudover er det en god idé ikke at købe eller tilberede mere mad, end du kan spise, så resten ikke ender i skraldespanden.

4.

Forsikringer

Betaler du for meget for dine forsikringer? Sandsynligvis. Indhent tilbud fra forskellige forsikringsselskaber og pres prisen ned. Det gælder både bil-, indbo-, ulykke- og rejseforsikringer og alle andre typer forsikringer, du måtte have.

5.

Abonnementer

Har du virkelig tid til at følge med i serier på både Netflix, HBO og Viaplay? Brug kun et abonnement ad gangen og afmeld de andre imens. Og hvad med dit mobilabonnement – er det virkelig det billigste på markedet til dit forbrug?

6.

Shop smart

Køb havemøbler om efteråret, vinterjakker om foråret og elektronik til Black Friday. Med andre ord: Hold øje med de gode tilbud og store sæson-udsalg. Det kræver tålmodighed at shoppe på den smarte måde, men der er mange penge at spare her.

7.

Børn

Køb babyudstyr, legetøj og børnetøj brugt eller på udsalg, og lad teenagere spare op til deres egne telefoner og computere. Det bliver ikke let for dem at klare deres privatøkonomi senere i livet, hvis de har været vant til et stort (over)forbrug hjemme hos mor og far.

Om Trine Baadsgaard

Trine er kommunikationschef i Fødevarebanken, forfatter, journalist og indehaver af bloggen nojsom.dk. Hendes interesse for, hvordan man kan spare penge – og dermed få råd til det, man hellere vil – er omdrejningspunktet både på hendes blog og i de to bøger ”Nøjsom” og ”Et år uden overforbrug”.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto