Sådan læser du vaskeanvisningen

Har du det lidt svært med vaskeanvisningen? Gå aldrig mere galt i byen, når du vasker dit tøj. Bliv klogere på, hvad vaskesymbolerne betyder, og hvordan du vasker mest miljøvenligt.

plakat med vakseanvisning | LIME

Du har sikkert selv prøvet at hive din lækre uldsweater ud af vaskemaskinen, og så er den krympet til ukendelighed, eller du har tørretumlet ungernes nye bomuldsnattøj, og nu er det pludselig en hel størrelse mindre.

Det er brandærgerligt, men heldigvis kan du nemt undgå tøjspild og få dit tøj til at holde meget længere ved at være opmærksom på vaskeanvisningen, der typisk sidder på det lille mærke i nakken eller i lindingen på bukserne.

Det betyder symbolerne i vaskeanvisningen

Vaskeanvisning - over sigt over symboler og grader
Klik på linket her, og download plakaten, så du kan printe den ud og i A4 eller A3 og hænge den op ved din vaskemaskine, eller der hvor du sorterer dit vasketøj

Vaskesymbolerne kan godt være svære at forstå – og med god grund. Der findes mere end 20 forskellige firkanter, trekanter og andre mærkelige symboler, du skal følge for at vaske korrekt. Men fortvivl ej. Vi guider dig til de vigtigste symboler herunder og derudover kan du downloade vores plakat med oversigt over dem alle – lige til at printe ud og hænge op.

Symbolerne med baljen

Det vigtigste symbol er den lille vaskebalje med et tal indeni, for det fortæller, hvordan du skal vaske dit tøj. Tallet angiver den højeste temperatur, tøjet kan tåle at blive vasket ved. Du må altså gerne vaske det ved lavere temperatur. Er der et kryds over, bør du ikke vaske tøjet. Er der en hånd, bør du vaske det i hånden.

Symbolerne for tørring

Et andet godt symbol at have styr på, er symbolerne for tørring. Det er dejlig nemt at tørre tøj i tørretumblerne, men inden du ukritisk kaster alt tøj ind i maskinen, bør du tjekke symbolet for tørretumbling: En firkant med en cirkel indeni. Er der kryds over, bør du slet ikke tørre tøjet i tørretumbler, mens antallet af prikker angiver temperaturen.

Der er også et andet symbol for tørring: Et firkantet symbol, der fortæller hvordan du skal tørre dit tøj uden tørretumbler. Firkanten med en lille bue betyder hængetørring på en tørresnor, de tre lodrette streger betyder dryptørring, den vandrette streg betyder, at tøjet skal ligge fladt og tørre, men de skrå streger betyder, at tøjet skal tørre i skygge.

Symbolerne for strygning

Du kender sikkert også det lille strygejernssymbol, der fortæller dig, om du må stryge dit tøj og hvordan. Er der et kryds over, bør du ikke stryge det, mens antallet af prikker viser, hvor varmt, strygejernet må være. De fleste strygejern viser antal af prikker, når du indstiller temperaturen.

Tip!
Kør indimellem en vask på 95°C uden tøj for at holde din vaskemaskine ren og fri for bakterier.

Så mange grader bør du vaske ved

Vaskeanvisningen i tøjet fortæller dig, hvilken temperatur du maksimalt må vaske tøjet ved. Du kan dog sagtens vaske ved lavere temperaturer, hvis dit tøj ikke er alt for beskidt. Det skåner miljøet, fordi vaskemaskinen ikke skal bruge energi på at varme vandet op og er billigere samtidig.

Følg denne guide, hvis du er i tvivl om, hvor mange grader, du skal vælge:

15-20°C: Ikke særlig beskidt tøj, som ikke har været udsat for meget, kan sagtens vaskes koldt. Det kræver dog, at du bruger et koldvaskemiddel, der opløser fedt og snavs ved lavere temperaturer.

30-40°C: Alt dit normale tøj, som også er normalt snavset. Oftest kan du sagtens nøjes med at vaske på 30 grader.

60°C: Sengetøj, håndklæder, karklude, undertøj og tøj, der kan have bakterier og støvmider i sig.

95°C: Klude fra toilettet og tøj, du har haft på, mens du var syg. Eller hvis det du vasker på 60°C virkelig skal være rent

Skyllemiddel eller ej

Det kan være fristende at bruge skyllemiddel – især når etiketten lokker med søde, bløde bamser og glade babyer – men Miljøstyrelsen anbefaler, at du ikke bruger andet end vaskemiddel, når du vasker.

Det er slet ikke nødvendigt, og ofte indeholder skyllemiddel både parfume, konserveringsstoffer og cationiske tensider, der gør tøjet ekstra blødt. Men selvom tøjet er blødt og dufter dejligt, kan det være skadeligt for dig og miljøet.

Ifølge Miljøstyrelsen kan skyllemiddel i vasketøj give 3000 tons skadelig kemi om året.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto