Hjælp min vaskemaskine lugter!

Hvis din vaskemaskine lugter af sur karklud, så er det tid til at give den en ordentlig rengøring. Læs hvordan du passer på familiens (måske) vigtigste maskine.

vaskemaskine der lugter med vasketøj | LIME

Din vaskemaskine lugter surt, fordi der ophober sig aflejringer af kalk, snavs og sæberester i maskinen, som bakterierne trives i. Men faktisk kan du helt udgå at nå dertil, hvis bare du passer på din maskine. Det giver god mening, for det er en forholdsvis dyr investering og de fleste hjem er afhængig af at vaskemaskinen kører upåklagelig.

6 tips når vaskemaskinen lugter

Når først din maskine lugter surt og af gammel karklud, kan du ligeså godt give den en ordentlig hovedrengøring, for den trænger sikkert til det.

1.

Rens filtret

Start med at tømme og rense filtret i maskinen. Det sidder i bunden på forsiden af maskinen. Når du åbner filtret, løber der typisk vand ud, så sørg for at have en balje under. Tag filtret ud og rens det. Du bør rense dit filter hver måned, så vandet kan pumpes ordentlig ud af maskinen. Hvis vandet ikke kan pumpe ordentlig ud, så begynder maskinen at lugte og dit tøj bliver ikke ordentlig centrifugeret.

2.

Rens sæbeskuffen

Vask sæbeskuffen på over og undersiden, så den er fri for sæberester og skyllemiddel. De fleste sæbeskuffer kan tages ud, hvis blot de får et godt ryk (se i din vaskemaskines brugsanvisning hvordan du gør). Vask grundigt i sæbeskuffe-hullet i maskinen og vær især opmærksom på de små huller i toppen hvor vandet kommer ud, som godt kan kalke til. Skrub skuffehullet godt med en stiv børste, for eksempel en opvaskebørste, så kalkrester går lø. Du kan spraye. med lidt kalkfjerner, så kalk og sæberester forsvinder. Du bør skylle din sæbeskuffe ofte og mindst en gang om måneden.

3.

Rengør gummilisten

Gummilisten langs lågen, har godt af at blive tørret af. I folderne samler der sig nemlig nemt snavs og kalk, som bakterierne guffer sig i, og du kan opleve, at der er sorte belægninger på gummiringen. Tør gummilisterne af med kalkfjerner og tør efter med rent vand.

4.

Afkalk maskinen

Vandet er ofte hårdt i Danmark, så det er vigtigt du afkalker din vaskemaskine, da der sætter sig kalk på ydersiden af tromlen, i revner og sprækker og ikke mindst på varmelegemet. Du kan købe kalkfjerner til vaskemaskiner, men du kan også hælde citronsyre i sæbeskuffen og køre en vask uden tøj. Se på pakken hvordan du gør. Det er en god ide at afkalke mindst et par gange om året. Det kan være nødvendigt at afkalke maskine af flere omgange, hvis maskinen aldrig har været afkalket.

Tip! Når du afkalker maskinen så tjek filtret for kalkrester
5.

Vask maskinen på højeste temperatur

Når du vasker ved normale lave grader som 30-40 grader, har bakterier gode levevilkår, hvor de kan guffe sig i gammelt snavs, og det får maskinen til at lugte. Så kør en vask en gang imellem ved 90-95 grader så alle bakterier bliver slået ihjel. Vask eventuelt hvide håndklæder eller lagner, som kan tåle de høje vaskgrader, og vask dem med hvidvasksæbe, så får du både renset maskinen og får helt rene lagner.

6.

Vask med bakteriedræbende midler

Hvis maskinen stadig lugter efter at du har renset, afkalket og kørt en kogevask, så kan det være nødvendigt at vaske maskinen med et bakteriedræbende-middel. Det kan være midler som Rodalon, Klorin eller brun sæbe. Hæld midlet i sæbeskuffen og kør en tom vask ved højeste temperatur. Vask derefter endnu en tom vask ved 90-95 grader, for at skylle maskinen fri for rester.

Læs vaskemaskinens brugsanvisning, før du går i gang, for at sikre dig, at der ikke er dele i maskinen, som ikke kan tåle midlerne.

Sådan forebygger du at maskinen lugter

Det kræver ikke så meget at forebygge at din vaskemaskine begynder at lugte. Ekstra bonus er, at det også er med til at vedligeholde maskinen, så den holder længere og bliver ved med at vaske optimalt.

  • Giv din vaskemaskine en ordentlig hovedrengøring et par gange om året – altså som vi har beskrevet ovenfor.
  • Lad lugen og sæbeskuffen stå på klem mellem vaskene – så maskinen kan tørre og bakterierne ikke har så gode levevilkår.
  • Dosér sæben rigtig – se på pakken hvor meget sæbe du skal bruge, så det passer til vandet hårdhed. Du kan se på dit vandværks hjemmeside, hvor hårdt vandet er i dit område.
  • Vask ved høje temperaturer et par gange om måneden – Det er bakterierne der lugter og den mest giftfrie måde at dræbe dem på, er ved at koge dem.

Kilde: Tænk, Videncentret Bolius

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto