Viden om øl: 10 ting du måske ikke vidste

Øl har i flere årtusinder været en vigtig del af dansk kultur, og i dag er ingen undtagelse. Men hvad ved vi egentlig om de gyldne dråber? Vi har samlet 10 sjove facts og viden om øl lige her.

Viden om øl - to dansende øl

Hvor stor er din viden om øl? Bliv klogere på den humlende drik rangerende fra fakta om vikinge-tiden til ordoprindelsen af barsel. Efter de 10 faktapunkter, kan du snuppe en øl-eksperts gode råd til tre øl, der passer godt til sommer månederne. Og så er der kun én ting at sige, SKÅL.

10 sjove fakta om øl

Her kan du teste, hvor meget du egentlig ved om øllen.

1.

Vikinge skål

Vidste du, at skikken med at klinke flasker eller glas, når der skåles, stammer fra vikingetiden? Her slog man mjødhornene sammen, når man ville vise, at man ikke havde forgiftet den drik, man bød på.

2.

Når vi overskrider grænser

17 procent. Så mange af den voksne befolkning overskrider Sundhedsstyrelsens lavrisikogrænse (14 genstande for mænd og 7 genstande for kvinder) i løbet af en uge.

3.

Mænd drikker mere end kvinder

35 procent af danske mænd ‘binge-drikker’ jævnligt. Hos kvinderne er dette tal 18 procent. Mænd drikker nemlig langt oftere mere end fem genstande, end kvinder gør.

4.

Når størstedelen af øl er vand

95 procent. Så meget vand består en typisk øl af.

5.

Så hurtigt kan du forbrænde en øl

125 kalorier. Så meget energi er der i en almindelig pilsner. Du kan forbrænde en øl på en 20-minutters rask cykeltur.

6.

Langt over standarden

37 procent af danskerne drikker mere end seks genstande på én aften mindst én gang om måneden i løbet af et år? Det er næsten det dobbelte i forhold til EU-gennemsnittet, der ligger på 20 procent.

7.

Hvad donerer bryggerierne?

500 millioner. Så meget bidrager danske bryggerier med om året til kunst og kultur.

8.

Dengang øl var renere end vand

I Middelalderen drak man op til seks liter øl om dagen, fordi det var renere end vand. Det gjaldt i øvrigt både børn og voksne.

9.

Så mange liter øl drikker vi

62 liter. Så meget øl drikker vi i gennemsnit per dansker om året.

10.

Barsel stammer fra barnsøl

Vidste du, at ordet ‘barsel’ kommer af ordet ‘barnsøl’? Det var en fest, man holdt, når et barn kom til verden.

Tip! Kender du onlinemagasinet abeermoment.com? Her skriver de om øltrends og moderne ølkultur – og om alle de spændende historier og mennesker bag.

3 øltyper, du skal drikke til sommer

Ølekspert Carsten Berthelsen guider til hvilke øl, du skal drikke i sommerens hede.

1. Til grillmaden
“Prøv meget gerne en indian pale ale, den såkaldte IPA. Den spiller godt sammen med de krydderier, som bruges i marinaderne. IPA’erne fra Herslev Bryghus og Midtfyns Bryghus kan anbefales.”

2. Dejlig allround sommerøl
“Her er Jacobsens Pale Ale særligt god, og hvis du samtidig kan skaffe den belgiske Westmalle Tripel, er din lykke gjort.”

3. Husk lige hveden
“Hvedeøl er også en dejlig læsker i sommervarmen, og den fra Indslev Bryghus på Fyn er særligt god. Her skaber de blandt andet den dejlige Svane Hvede. Skål i godt øl!”

Læs mere om eksperten her.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto